Mis vahe on vedelal ja suhkrustunud ehk kristalliseerunud meel?

0
2941

Mesi on kompleksne segu naturaalsest suhkrust, veest, mineraalainetest, õietolmust ja valkudest.

Enamuse mees sisalduvast suhkrust moodustavad fruktoos ja glükoos. Nende kahe suhkru vahekord määrab ära selle, kui kiiresti mesi tahkub ehk kristalliseerub.

Mida kõrgem on fruktoosisisaldus, seda kauem püsib mesi vedelana. Mee maitse ega toitaineline väärtus ei sõltu mingil moel sellest, kas mesi on vedel või tahke ehk suhkrustunud. Mõlemat tüüpi meed on väga väärtuslikud.

Vedel mesi meeldib sageli inimestele rohkem, sest see tundub isuäratavam ja tihti on vedelat mett mugavam kasutada.

Mett saab lihtsal viisil taas vedeldada, lastes sel seista purgiga soojas vees umbes tunni jagu. Mee omaduste säilitamiseks ei tohiks mee temperatuur tõusta üle 60 kraadi.

Foto: Shutterstock