Põhjamaine mesi toetab tervist

6810

Mett on iidsetest aegadest kasutatud kui tervist tugevdavate omadustega maitsvat ja energiarikast toiduainet, selgitab Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete instituudi assistent Kaie Martverk.

Mesilased valmistavad mett põhiliselt õistaimede nektarist, lisades ensüüme ja bakteritsiidseid ühendeid. Nad oskavad toota toiduainet, milles aastakümnetega toimuvad kuivas ja jahedas hoidmisel vaid väiksed muutused.
Põhjamaade mesi on hea, sest siin peavad mesilased mett rohkem “küpsetama”, et toota endale kaua säilivat energiarikast toiduvaru.

Eesti mesi on suures osas segamesi − Eesti on taimede poolest erakordselt mitmekesine ja seetõttu on mesilastel võimalik nektari kogumiseks valida endale meelepäraseid taimi. Ka mesilastele on segamesi tegelikult parem kui nn monofloorne mesi. Üsna palju on Eestis metsaõite mett, mis on samahästi kui mahemesi.

Mesi annab palju energiat ja on kergesti omastatav, sisaldab hulgaliselt bioaktiivseid ühendeid. Mees on küll vähe, aga rikkalikus valikus mikroelemente. Uuringud on näidanud, et meel on ka pre- ja probiootilisi omadusi.

Kasulikud omadused

Energiarikas, kõrge bioloogilise väärtusega ja antibakteriaalsete omadustega mesi on juba ammustest aegadest leidnud kasutamist toiduna ja tervist toetava vahendina, eelkõige on tal haigusi ennetav toime. Tänu nahka pehmendavale ja toitvale toimele ning antibakteriaalsetele omadustele kasutatakse mett ka kosmeetikas.

Me kindlasti ei tea mee toimete kohta veel kõike ja kahtlemata on erinevad meed ka erinevate omadustega. Väga palju sõltub mee töötlusest ning säilitustingimustest.

Varasematel aegadel hinnati mett tegelikult palju enam ja julgeti teda kasutada ravivahendina nii sees- kui välispidiselt tänu antibakteriaalsetele omadustele. Vahepeal on mesi selles osas unustusse vajunud. Nüüd hakkab huvi mee vastu taas suurenema, otsitakse alternatiive antibiootikumidele ja üldse tohutule hulgale ravimitele. Suure tähtsusega on mee pre- ja probiootilised omadused, sest need on seotud inimese sisemise mikroflooraga, mõjutavad seedetegevust ja seega kogu organismi. Mesi ei ravi otseselt haigusi, kuid tugevdab inimese immuunsüsteemi.  Uurimismeetodid ja analüüsitehnika arenevad järjest. Leitakse aina uusi ühendeid ja uuritakse biokeemilisi ja mikrobioloogilisi protsesse, mis toimuvad mee valmistamisel. Viimasel ajal on teadlaste tähelepanu all ka mee antioksüdantsed omadused.

Osal inimestest tekitab mee söömine aga allergilisi nähte, mis tavaliselt on seotud mees oleva õietolmuga. Eriti ettevaatlik peaks olema väikeste lastega. Mõnes Euroopa riigis on meepurgi etikettidele lisatud märkus “alla üheaastastele lastele ei ole soovitatav anda”. See on seotud nii allergiaohuga kui ka asjaoluga, et mees võib mõningatel juhtudel esineda bakteri Clostridium botulinum endospoore. Kuna alla aastase lapse seedesüsteem ei ole veel välja kujunenud, seedemahlad ei ole nii happelised, siis on see bakteri arenguks sobiv keskkond, põhjustades nn imiku botulismi. Üle aasta vanustel lastel ja täiskasvanutel seda ohtu pole. Mees pole kunagi botuliini leitud. Üldiselt ei saa mees mikroorganismid elada ega paljuneda tänu suurele suhkru- ja väiksele veesisaldusele ning mitmetele antibakteriaalsetele ühenditele.

Näiteks hindudel on aga kombeks pärast sündi imikule mett keelele panna, et immuunsust tekitada.

Tekst: Kaie Martverk
Foto: Shutterstock

Mee tervistavad omadused

  • Mee tervislikud omadused on suures sõltuvuses taimedest, millelt mesilased nektarit korjavad.
  • Mesi võib valmimise algstaadiumis sisaldada ka laktobatsille ja bifidobaktereid ning nende ainevahtusprodukte, mis püsivad palju kauem ja võivad olla seletuseks mitmetele mee tervistavatele omadustele.
  • Mesi tugevdab immuunsüsteemi.
  • Mesi reguleerib veresuhkru taset.
  • Mesi tõstab nn hea kolesterooli taset veres.
  • Mesi on põletikuvastase toimega, võib mõjuda antibiootikumide suhtes resistentsetele bakteritele.
  • Mesi parandab haavu ja nahakahjustusi.
  • Mee tervistavad omadused sõltuvad kindlasti väga palju mesilaspere tugevusest, mesilaste endi tervisest ja loomulikult sellest, kuidas toimub mee töötlemine ja säilitamine.

Allikas: Kaie Martverk, TTÜ Toiduainete instituudi assistent; Report to the Officers and Board of Directors of the Committee for the Promotion of Honey and Health. Januar 17, 2008