Tõstamaa tort

    687

    Klassikalisel biskviitpõhjal sefiiritort, millele päike ja piirkondlikud toorained annavad soojad ja peened maitsenüansid.

    Põldmari kasvab Tõstamaa rannaniitudel väga hästi ja on tänu rohkele päikesele ja kehvale pinnasele eriti magusa maitsega. Ka lavendel tunneb end liivasegustel maadel mõnusalt – Tõstamaa mõisa ees rooside vahel püüab lavendlililla igal suvel pilke. Ja kilomeetrite viisi puhtaid loodusmaastikke on kui mesilastele loodud.

    Tõstamaa tort vajab tegemiseks natuke rohkem aega, kuid tulemus on oma kerguse ja hästi harmoneeruvate maitsetega vaeva väärt. Koostisosi saab osta ka poest, kui omal tagavarasid ei juhtu olema.

    Valmistan1 koguse
    Põhi
     4 keskmist muna
     30 g suhkrut
     72 g täistera nisujahu
     1 sl kuivatatud lavendliõisi
     1 sl mett
    Keedukreem
     120 g piima
     3 munakollast
     30 g suhkrut
     10 g kartulitärklist
     noaotsatäis vaniljesuhkrut
    Sefiir
     3 munavalget
     200 g suhkrut
     65 g vett
     noaotsaga sidrunihapet
    Vahele
     150 g purustatud põldmarju
    Kaunistuseks
     terveid põldmarju ja värskeid või kuivatatud lavendliõisi
    Valmistamine
    1

    Põhja tegemiseks vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks, lisa ettevaatlikult segades täistera nisujahu koos lavendlitega. Viimasena sega ettevaatlikult hulka vedel mesi. Aseta ümmarguse u 23 cm diameetriga tordivormi põhja küpsetuspaber ja vala tainas vormi. Küpseta 200 kraadi juures 10–15 min. Jäta jahtuma.

    2

    Keedukreemi jaoks vahusta munakollased suhkru ja vaniljesuhkruga tugevaks vahuks. Lisa ettevaatlikult segades kartulijahu. Kuumuta piim keemiseni ja võta tulelt. Vala hulka vahustatud munakollane ja sega, kuni kreem muutub paksuks ega voola lusikalt maha. Jäta jahtuma.

    3

    Sefiiri tegemiseks keeda veest, sidrunihappest ja suhkrust siirup. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Lisa munavalgevahule peene joana kuum suhkrusiirup ja jätka vahustamist veel 7–8 minutit, et sefiir korralikult jahtuks.

    4

    Suru põldmarjad kausis katki. Kui marjad on hapud, lisa natuke mett. Lõika jahtunud biskviitpõhi pooleks. Immuta mõlemaid pooli vähese piimaga. Määri alumisele poolele purustatud põldmarjad ja keedukreem. Kata teise tordipõhjapoolega ja vajuta kätega kergelt kinni.

    5

    Tõsta sefiir pritskotti või mõnda tugevamasse kilekotti ja kaunista tort. Sefiirikorrale puista terveid põldmarju ja lavendliõisi.

    Ained

    Põhi
     4 keskmist muna
     30 g suhkrut
     72 g täistera nisujahu
     1 sl kuivatatud lavendliõisi
     1 sl mett
    Keedukreem
     120 g piima
     3 munakollast
     30 g suhkrut
     10 g kartulitärklist
     noaotsatäis vaniljesuhkrut
    Sefiir
     3 munavalget
     200 g suhkrut
     65 g vett
     noaotsaga sidrunihapet
    Vahele
     150 g purustatud põldmarju
    Kaunistuseks
     terveid põldmarju ja värskeid või kuivatatud lavendliõisi

    Juhend

    Valmistamine
    1

    Põhja tegemiseks vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks, lisa ettevaatlikult segades täistera nisujahu koos lavendlitega. Viimasena sega ettevaatlikult hulka vedel mesi. Aseta ümmarguse u 23 cm diameetriga tordivormi põhja küpsetuspaber ja vala tainas vormi. Küpseta 200 kraadi juures 10–15 min. Jäta jahtuma.

    2

    Keedukreemi jaoks vahusta munakollased suhkru ja vaniljesuhkruga tugevaks vahuks. Lisa ettevaatlikult segades kartulijahu. Kuumuta piim keemiseni ja võta tulelt. Vala hulka vahustatud munakollane ja sega, kuni kreem muutub paksuks ega voola lusikalt maha. Jäta jahtuma.

    3

    Sefiiri tegemiseks keeda veest, sidrunihappest ja suhkrust siirup. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Lisa munavalgevahule peene joana kuum suhkrusiirup ja jätka vahustamist veel 7–8 minutit, et sefiir korralikult jahtuks.

    4

    Suru põldmarjad kausis katki. Kui marjad on hapud, lisa natuke mett. Lõika jahtunud biskviitpõhi pooleks. Immuta mõlemaid pooli vähese piimaga. Määri alumisele poolele purustatud põldmarjad ja keedukreem. Kata teise tordipõhjapoolega ja vajuta kätega kergelt kinni.

    5

    Tõsta sefiir pritskotti või mõnda tugevamasse kilekotti ja kaunista tort. Sefiirikorrale puista terveid põldmarju ja lavendliõisi.

    Tõstamaa tort