Jumalate toit meie laual

5943

Mett süües võid kindel olla, et lisaks meeldivale maitsele saad lisaks veel palju kasulikke aineid ja tugevdad oma keha.

Mesi on olnud inimeste toidulaual tähtsal kohal juba iidsetest aegadest, mesilased on maal elanud kauem kui inimkond. Seega on tegemist meie jaoks loomuliku toiduainega, millega meie keha on hästi kohanenud.

Et mee väärtus säiliks, ei tohiks seda kuumutada. Mett võiks lisada toitudele, mida ei kuumutata rohkem kui 50 kraadini. Seetõttu ei ole ehk liiga tark tegu mett leibadesse, saiadesse ja kookidesse lisada. Küll võib aga näiteks valmisküpsetatud kooki hiljem, veidi jahtunult, meega glasuurida, saiale ja leivale võib aga mett peale määrida.

Sama kehtib ka jookide puhul – lisa mesi joogi magustamiseks alles siis, kui jook on veidi jahutatud ja temperatuur vähem kui 50 kraadi. Mesi sobib hästi ka paljude toitude maitsestamiseks – kasuta mett salatikastmetes, marinaadides, glasuurides või ka köögiviljade röstimiseks. Mesi tekitab küpsetades toidule karamelja kihi ja mõnusa magusa glasuuri. Nii sobib hästi mett lisada näiteks lõhe, kana, sealiha ja mitme muu lihaliigi marinaadidesse või glasuuridesse. Mesi aitab hästi ka säilitada ehk meel on konserveerivad omadused, mida vanasti kasutati toiduainete säilitamiseks. 

Tekst: Tuuli Mathisen
Foto: Shutterstock