Mahemee tunneb ära märgistusest

0
626
  • Mahemesi on kvaliteetne ja puhas.
  • Mahemesi on korjatud aladelt, kus kolme kilomeetri raadiuses kasvavad mahepõllumajanduslikud kultuurid, metsaalad või looduslikud taimed. Tarud on looduslikust materjalist ja kärjepõhjad valmistatud mahevahast.
  • Mesilaste talvesöödaks jäetakse tarru suurem meekogus või kasutatakse siirupi tegemiseks mahesuhkrut.
  • Mahemee segude valmistamisel on ka teised komponendid mahedad. Mesilaste ravimiseks ei kasutata keemilisi preparaate.
  • Viljapõlde või muid alasid, kus kasutatakse keemilisi taimekaitsevahendeid, ei tohi olla kolme kilomeetri kaugusel. Lähikonnas ei tohi paikneda mingeid saasteallikaid (maanteid, tööstusi, jäätmekäitlusettevõtteid).
  • Mahemesi märgistatakse Euroopa Liidu mahelogoga, mis on kõigil mahetoodetel kohustuslik. Lisaks sellele võib kasutada Eesti riiklikku ökomärki.
  • Tootel peavad olema toote valmistaja andmed ning teda kontrollinud järelevalveasutuse kood.
  • Põllumajandusameti kood on EE-ÖKO-01 (puhas mesi).
  • Veterinaar- ja Toiduameti kood on EE-ÖKO-02 (mesi lisandiga).

Tekst: Virve Järvsoo, Põllumajandusameti Mahepõllumajanduse büroojuhataja
Foto: Shutterstock

oko-mark
Eestis viitab mahepõllumajandusest pärinevale tootele ökomärk.
el-mahelogo
Euroopa Liidu mahelogo

JAGA
Eelmine luguMesi mikroskoobi all
Järgmine luguSuhkrud looduses